Aktuális információk a kiutazással kapcsolatban járvány idején

Beutazás Ausztriába - Átmenő utazás Ausztrián keresztül

 

2021. október 19. napján fennálló rendelkezések

 

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

 

A Magyarországról történő beutazás feltételei:

- 48 órán belüli antigén vagy 72 órán belüli PCR tesztről szóló orvosi igazolás, VAGY

 • - orvosi igazolás arról, hogy az utazó a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett vagy hogy esetében 90 napon belül vérvizsgálat (szérum, plazma vagy teljes vérkép) alapján antitest kimutatására került sor , VAGY
 • - igazolás arról, hogy az utazót a beutazási rendelet I. mellékletében felsorolt oltások egyikével (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac) beoltották, az alábbiak szerint:
 1. a második oltástól kezdődően, ameddig annak beadásától 360 nap nem telt el, amennyiben az első és a második oltás között legalább 14 nap eltelt - egy dózisú oltóanyagoknál a beadás utáni 21. naptól számított 270. napig,
 2. egy oltás megtörténtétől (360 napig), amennyiben annak beadása előtt legalább 21 nappal a beoltottnak pozitív PCR tesztje vagy az oltás előtt pozitív antitest tesztje volt,
 3. további, (többségében a 3.) kiegészítő oltás esetében, amennyiben annak beadásától 360 nap nem telt el, és az utolsó oltás és a kiegészítő oltás között legalább 120 nap eltelt. Valamennyi oltás, (a korábban felvett oltás/okat/ is beleértve) kizárólag Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, vagy Sinovac típusú lehet. (A Szputnyik V oltást Ausztria nem ismeri el.)

A fenti tényeket a beutazási rendelet (Einreiseverordnung) A (német) vagy B (angol) mellékletében szereplő igazolásnak megfelelő tartalommal, angol vagy német nyelven kell igazolni. 
 

Az országba történő belépés antitest vizsgálatról készült német vagy angol nyelvű orvosi igazolás birtokában is lehetséges, ezen igazolások a mintavételtől számított 90 napig érvényesek.  Az antitest vizsgálatról az orvos által külön kiállított igazolást fogadják el, ezen igazolásra nincsen a rendeletben igazolás-minta.

A tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható, ehhez a határátlépésnél kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. Ebben az esetben az előzetes regisztrációs kötelezettség továbbra is fennáll (a regisztrációs formanyomtatvány ITT elérhető)! Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy az osztrák hatóság az utólagos tesztkötelezettség teljesítését ellenőrzi!

A nem egyedül utazó, 12 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség. A 12 és 18 év közötti – nem oltott és nem gyógyult - gyermekek, akik oltottsági- vagy gyógyultsági igazolással beutazó felnőtt kíséretében utaznak be, teszt bemutatására kötelesek.

A magyar védettségi igazolvány nem elfogadott.

Az uniós digitális Covid-igazolvány abban az esetben jogosít belépésre, ha az az alábbi oltóanyagok valamelyikének mind a két dózisát tartalmazza: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, vagy Sinovac, kivétel ez alól az egydózisú Johnson and Johnson vakcina.

Tranzitálási szabályok:

 

A csak szükséges megállással történő folyamatos tranzit minden országból, tehát osztrák repülőtéren landolva és oda igyekezve is lehetséges. Az Ausztriából más országba történő továbbutazás esetén a célország beutazási és a repülőtársaság szállítási feltételeinek is eleget kell tenni, ezt például a repülőtéren a check-in-nél vagy a beszállásnál ellenőrzik. A szabad tranzitálás nem vonatkozik az utast a repülőtérre szállító családtagra, így javasoljuk vonat, busz, taxi, kisbuszos szolgálatás igénybevételét.

 

Beutazási szabályok alóli mentesség

A beutazási korlátozások alól mentes a tranzit, továbbá az áru- és személyforgalom fenntartása céljából (pl. buszsofőrök), halaszthatatlan állatgondozás, halaszthatatlan mezőgazdasági tevékenység, államérdekből, repatriáló járatok személyzete tagjaként történő beutazás.

Egészségügyi ellátás céljából korlátozás nélkül beutazhatnak az osztrák állampolgárok, továbbá mindazok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni. A belépéskor be kell mutatni a halaszthatatlan orvosi kezelésről szóló igazolást (német vagy angol nyelven). Az ugyan ilyen céllal külföldre utazók pedig ugyanezen feltételek mentén térhetnek haza.

 

Németroszágba töréntánő utazás

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Az Ausztrián keresztül történő megállás nélküli tranzit továbbra is korlátozásmentesen lehetséges.

A nyilatkozat az alábbi linken tölthető le (Anlage F és G): https://www.ris.bka.gv.at/eli/bgbl/II/2020/372

Augusztus 1. óta a német hatóságok két kategóriába sorolják be a világ országait:

 • magas fertőzöttségű rizikóterület, ahol kiemelkedően magas a fertőzések száma (Hochrisikogebiet)
 • vírusvariáns terület, ahol jelentős mértékben elterjedt egy olyan, Németországban még nem jellemző vírusmutáció, amellyel szemben az ismert oltóanyagok csak korlátozott védettséget nyújtanak  (Virusvariantengebiet)

Rizikóterületek listája:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html?nn=13490888

Augusztus 1. óta a besorolás nélküli országokból, vagy a magas fertőzöttségi rizikóterületről Németországba utazó, 12. életévét betöltött személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor a következő három igazolás  egyikével, függetlenül attól, hogy milyen közlekedési eszközzel (légi vagy vízi úton, közúton vagy vasúton) lép az ország területére:

 • negatív teszteredmény VAGY 
 • igazolás oltottsági védelemről VAGY
 • igazolás a betegségből felgyógyultságról.

Azoknak a 12. életévüket betöltött személyeknek, akik vírusvariáns területről utaznak be, attól függetlenül rendelkezniük kell egy negatív teszteredménnyel, hogy van-e oltottsági igazolásuk vagy már felgyógyultak a koronavírus betegségből.

Az illetékes német hatóságok 2021. május 30. 00:00 órai hatállyal megszüntették Magyarország rizikóterületi besorolását, Magyarország tehát nem tartozik egyik kategóriába sem. Ennek eredményeképp megszűnt a Magyarországról Németországba beutazó személyek számára az előzetes regisztrációs és karanténkötelezettség. 

A Magyarországról beutazó, 12. életévüket betöltött személyek számára fennáll a fentebb említett három igazolás valamelyikének bemutatási kötelezettsége a beutazás előtt a repülőgépre történő felszállás előtt, vagy a közúti és vasúti közlekedés során tartott szúrópróba-szerű ellenőrzés keretében. Az igazolásokkal tehát már a beutazáskor rendelkezni kell.

A fentebb említett igazolások a következők lehetnek:

 • A beutazás időpontjában 48 óránál (vírusvariáns területről történő beutazás esetében 24 óránál) nem régebbi in-vitro antigénteszt (tehát öntesztet nem fogadnak el), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA). Bővebb információt az elfogadott tesztekről itt talál: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html
 • Igazolás oltottsági védelemről. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. A Németországban engedélyezett oltóanyagok felsorolása megtalálható itt: https://www.pei.de/DE/arzneimittel/impfstoffe/covid-19/covid-19-node.html;jsessionid=612784A4529661CA110AB1EB4E315B86.intranet222
 • Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből. A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.
 • Európai Uniós digitális Covid-igazolvány: Az igazolványt Németországban az EU által engedélyezett oltóanyagokkal (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) történt oltást követően adják ki. Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akinél az előírt utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett megkaphatja az Uniós igazolványt a negatívan tesztelt személy (max. 72 órás PCR-teszt, vagy max. 48 órás antigén gyorsteszt, öntesztet nem fogadnak el), továbbá a betegségből felgyógyult személy (28 napnál régebbi, de 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt, továbbá igazolás felgyógyultságról és egyszeri oltásról).

A fentebb felsorolt igazolás lehet papíralapon, vagy digitálisan kiállított német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentum.

A szabályok nem vonatkoznak a hivatásos személy-, teher- és árufuvarozókra, valamint a légi személyzetre.

 

HÍVJON MOST!

06-70-635-53-69

 

Aktuális állásajánlatainkat

megtalálja Facebook oldalunkon!

 

Képtalálat a következőre: „facebook logo”